SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SHL GRAND STUDIO, s.r.o.
Tlačové správy / Stropkovská hudobná liga ponúkla široké rockové spektrum

Stropkovská hudobná liga ponúkla široké rockové spektrum

Stropkov, 23.12.2008 - Stropkovská hudobná liga pokračovala v sobotu druhým kolom, ktoré sa síce opäť nevyhlo neúčasti zo strany niektorých prihlásených kapiel, ale odborná porota a publikum mohli sledovať zaujímavú a kvalitnú hudobnú produkciu postavenú na širokej škále rockového spektra.

Ako prvým patrilo pódium prešovskej formácii The Search. Vo svojej vizitke členovia kapely zdôraznili, že hoci metal nie je v súčasnosti na Slovenku v kurze, žánrovo ich neprestáva baviť, čo ocenili aj fanúšikovia v divadelnej sále Mestského úradu v Stropkove. „Metal je momentálne na Slovensku na vzostupe, pretože sa robí veľa koncertov známych skupín, ale stále to ešte nie je priestor, kde by sme vyhrali súťaž, nahrali CD a pripravili nám promo s koncertnou šnúrou,“ vysvetľoval bubeník a spevák skupiny The Search Ďuďo. Špecifikom druhého kola bol fakt, že sa v ňom predstavili dvaja spievajúci bubeníci. Rovnakou cestou sa vydala aj Maskara z Košíc, no v prípade prešovskej štvorice platí známe „z núdze cnosť“. „V kapele som začínal ako bubeník, ale dlho sme hľadali speváka a preto som si vyskúšal spev. Po niekoľkých skúškach som začal spievať a zrazu sme potrebovali vyriešiť post bubeníka. Keďže sme museli a chceli hrať koncerty, rozhodol som sa hrať na bicie a zároveň spievať. Stále však hľadáme bubeníka, pretože chlapci ma chcú dopredu. Na bicie hrám aj v iných kapelách, preto si to vynahradím v ďalších projektoch,“ dodal Ďuďo.

Nový inštrumentálny level v jazzrockovej produkcii ponúkli The Illusion Trio. Aj napriek krátkej histórii stihla trojica hudobníkov z Veľkých Kapušian vyhrať súťaž Nové tváre slovenského jazzu. Ako priznal gitarista Andrej Karlík, v Stropkove hrali prvýkrát pred publikom, ktoré nebolo orientované priamo jazzovo, no The Illusion Trio si s divákmi porozumelo od prvých tónov. „Pred dvomi rokmi som sa orientoval na úplne inú muziku, kde je dôležitým prostriedkom na komunikáciu aj spev. No prišlo obdobie, keď som začal počúvať Andreja Šebana alebo Waking Vision, ktorí hrajú inštrumentálnu muziku. Získal som si k inštrumentálnej hudbe vzťah a dnes sa snažíme nástrojmi, harmóniou a rytmom vyjadriť to, čo spevák dokáže vyjadriť hlasom. Spev sa dá, najmä v jazze, považovať za ďalší nástroj, no mám pocit, že aj v tejto zostave dokážeme vyjadriť myšlienky rovnako presne ako keby sme spievali. Napr. s P. Cmoríkom hrajú najlepší jazzoví hudobníci Slovenska, ktorí tiež produkujú inštrumentálnu hudbu bez spevu. Nebudeme sa brániť zmene žánru, ale ako trio chceme ísť cestou akú sme nastúpili,“ predstavil The Illusion Trio Andrej Karlík.

Absolútnu rockovú náladu so sebou na záver priniesli RockSound. Štyria Medzilaborčania hrajú spolu štyri roky a svojim prejavom vyvrátili mýtus slovenskej festivalovej klasiky postavenej na ramenách jediného frontmana. „Na energii stále pracujeme, či už v skúšobni alebo na koncertoch. Ľudia boli dnes v Stropkove perfektní a preto sa aj nám hralo výborne. Náš štýl je ťažko definovať, ale ak to mám predsa len vyjadriť slovami, poviem, že hráme trošku tvrdší rok s prvkami všetkého. Náš štýl je na Slovensku málo rozvinutý a radi by sme ho dostali vyššie. Najbližšie plánujeme nahrať demo, pretože by sme chceli osloviť organizátorov festivalov. Keď bude na svete kvalitná nahrávka, začneme rozmýšľať nad klipom, ktorý by nemuselo byť problémom natočiť, pretože možnosti na to máme,“ načrtol najbližšie plány spevák a gitarista formácie RockSound Marcel Kundrát.

Imrich Makó

×

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Staňte sa našim fanúšikom aj na Facebook-u, odoberajte náš YouTube kanál a budete informovaný vždy medzi prvými...

Slovenská hudobná liga SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA

grandstudio.sk

Slovenská hudobná liga grandstudiochannel