SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SHL GRAND STUDIO, s.r.o.
Tlačové správy / Diskusia o minulosti a súčasnosti stropkovskej hudobnej scény

Diskusia o minulosti a súčasnosti stropkovskej hudobnej scény

Už túto sobotu sa v kaštieľnej vinárni odohrá prvý zo série diskusných večerov organizovaných Občianskym združením Zveľaďujeme Stropkov. Hlavnou témou úvodného neformálneho stretnutia venovaného širokej verejnosti bude minulosť a súčasnosť stropkovskej hudobnej scény. Večer so zaujímavými hudobnými hosťami a diskutujúcimi bude moderátorsky usmerňovať dvojica Slavo Rapáč a Imro Makó.

„Underground alebo bigbít majú v Stropkove pevné korene a vyrástlo tu mnoho talentovaných hudobníkov. V 90-tych rokoch boli kapely ako Odber krvi, Iba Balon či TND doslova fenoménom a ich popularita medzi mladými Stropkovčanmi bola veľká. Práve preto sme sa rozhodli zorganizovať tento diskusný večer a venovať ho téme Stropkovský bigbít – kedysi a dnes. Celé by to malo prebiehať na spôsob televíznej diskusie Pod lampou a aktérmi diskusie budú členovia kapiel aktívnych v 90-tych rokoch, ako aj súčasných stropkovských rockových formácií,“ vysvetlil S. Rapač. Práve on bol jednou z postáv, ktoré mali do určitej miery vplyv na formovanie tunajšej hudobnej scény. Stál za organizáciou obľúbených stropkovských rockfestov a bol zakladateľom hudobnej súťaže Stropkovská hudobná liga. „Iste sa všetci zhodnú, že jednou z nezabudnuteľných hudobných akcií v 90-tych rokoch bol historicky prvý rockfest organizovaný v jazdeckom areáli. Podarilo sa nám získať zachovaný videomateriál z tohto podujatia a v rámci diskusného večera bude v kaštieli prebiehať aj jeho videoprojekcia. Odber, Balon, HFD, TND, AZN, Sarkazmus a ďalší – to boli kapely, ktoré v tom čase s väčšími či menšími úspechmi prezentovali Stropkovčanom vlastnú tvorbu. Členovia týchto, dnes už nejestvujúcich skupín, ktorí prijali naše pozvanie, nám priblížia, ako sa vlastne formovali, ako tvorili, aké mali ciele, ambície, v čom mali v porovnaní s dnešnými stropkovskými hudobníkmi navrch a naopak,“ dodal druhý z moderátorov Imro Makó. Staršiu generáciu hudobníkov budú v diskusii zastupovať členovia kapely Vulkán – páni Balko, Cina a Bartko, ktorí aj v zrelom veku predvádzajú svoje hudobné majstrovstvo a diváci ich mohli vidieť aj na poslednom ročníku Stropkovského jarmoku.

O pripravovanom večeri sa v predstihu diskutuje aj na internete. Zaujímavý názor napísal jeden z členov už spomenutých kapiel Marek: „Veľa z tých skupín, a kľudne ich nazvime Zlatý fond stropkovskej hudobnej scény, malo podobný osud. Často skončili skôr ako stihli dosiahnuť väčší úspech. Asi bolo potrebné ísť ďalej. Mali sme na to, aj keď celé toto obdobie sa mi dnes javí ako taký sladko zasnený idealizmus,“ takto presne vystihol minulé desaťročie jeden z mnohých tunajších talentovaných hudobníkov. Odpovede na to, prečo tieto nádejné kapely skončili by mala dať práve pripravovaná diskusia. „Diskutovať o hudbe bez hudby by nebolo ono, preto sme sa rozhodli „revajvlovať“ staré stropkovské hitovky, ktoré zahrajú v unplugged verzii chlapci zo skupiny Suprafon. Z diskusie bude vytvorený aj videozáznam, ktorý chceme po spracovaní odvysielať aj na internete. Dúfam, že táto akcia bude mať pozitívnu odozvu. Ak všetko dopadne dobre, Stropkovčania sa môžu tešiť na ďalšie diskusné večery na rozličné kultúrno-spoločenské témy,“ uzavrel S. Rapáč.

Peter Novák

×

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Staňte sa našim fanúšikom aj na Facebook-u, odoberajte náš YouTube kanál a budete informovaný vždy medzi prvými...

Slovenská hudobná liga SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA

grandstudio.sk

Slovenská hudobná liga grandstudiochannel