SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SHL GRAND STUDIO, s.r.o.
Stropkovská hudobná liga sa niesla v znamení žien
Tlačové správy / Stropkovská hudobná liga sa niesla v znamení žien

Stropkovská hudobná liga sa niesla v znamení žien

STROPKOV (24.01.2012) V poradí 7. a 8. kolo Stropkovskej hudobnej ligy ponúklo v svidníckom klube Holičstvo príležitosť predstaviť sa jedenástim kapelám žánrovo diferencovaným od elektronického popu po metalovú scénu.

S originálnym projektom produkujúcim „underground, electronica, pop“ sa predstavili H.O.H (HEAD OVER HEELS). Kapelu založili bratia Ján a Karol Buckovci, ktorí stavili kartu na speváčku Janu Fialovú. Hoci kapela má domácu adresu v Lipanoch a J. Fialová pochádza zo Zvolena, ich cesty sa spojili vďaka jej štúdiu na vysokej škole v Prešove. „Väčšinu textov píšem ja a Jano, ktorý skladá aj hudbu. Ak slová v mojom vnútri necítim, ťažko sa mi o nich spieva, ale Jano vie zahrať na nôtu, ktorá mi je blízka. V podstate obidvaja píšeme na rovnakej vlne, o stratách a nálezoch, a podobne...,“ vysvetľovala speváčka H.O.H Jana Fialová. Ako ďalej priznala, náhodní návštevníci koncertov potrebujú väčšinou viac času, aby sa im ich hudba dostala do krvi, no do budúcnosti prisľúbila alternatívu, kedy aj k smutným textom priradí pozitívne pôsobiacu interpretáciu. „To, či sa staneme mainstreamovou kapelou závisí v 70%-tách od nás a zvyšok majú v rukách ľudia,“ odpovedala J. Fialová na otázku, aké šance má H.O.H presadiť sa medzi širšou poslucháčskou a mediálnou základňou.

Pevnú ženskú ruku však bolo cítiť aj v ostatných zostavách. Vo Vrane vládne speváčka Veronika Kocureková, Request Stop chráni svojím hlasom Barbora, v Down With the Sun je počuť Janaeu a Petra Bangóová obsluhuje v power metalovej formácii Renaissanse klávesy. „Power metal sa v mojom srdci delí o miesto s klasickou hudbou, v ktorej je mojím vzorom F. Chopin,“ poznamenala P. Bangóová.

Renaissense zaujali porotu nielen inštrumentálnymi výkonmi, ale tiež skutočnosťou, že do textov zakomponovali slovenčinu, čo nie je v prípade metalových skupín pravidlom. „Jedna japonská filozofia hovorí, že ďalej sa dostaneme malými krôčikmi. Týmto sa riadim v živote a podľa toho žijeme aj v kapele,“ vysvetlila Petra.

Kompliment ženám zložil aj bubeník Mišo z punk-rockových Alternatiwe. Najskôr vyzdvihol kolegov za bicími, ktorí popri inštrumentálnej kvalite dokážu rozdávať charizmu, pričom za všetky mená spomenul Jozefa Zimu a potom obsadil do hlavnej úlohy nežnejšie polovičky ľudstva. „Koho dnes zaujímajú iba chlapi? Ak má kapela speváčku, je to pre ňu veľká výhoda. Základom moderných kapiel je mužské osadenstvo a pekná speváčka. Vtedy prídu na koncert všetci, baby, aj muži,“ rozdával rady so širokým úsmevom Mišo.

Imrich Makó, PR a produkčný manažér
Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.
Foto: Andrej Belovežčík, Ivan Kleban

×

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Staňte sa našim fanúšikom aj na Facebook-u, odoberajte náš YouTube kanál a budete informovaný vždy medzi prvými...

Slovenská hudobná liga SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA

grandstudio.sk

Slovenská hudobná liga grandstudiochannel